In het dagelijks leven hebben mensen met veel prikkels te maken. Hoogsensitieve mensen hebben vaak last van een overvloed aan prikkels, omdat de verwerking van deze indrukken bij hen anders en intensiever verloopt. Dit komt door een gevoeliger zenuwstelsel.

Via onze zintuigen komen prikkels binnen van buitenaf, zoals geluiden, fel licht of koude wind. Maar meningen of gevoelens van andere mensen zijn ook prikkels die je bij jezelf weg kunnen halen. Veel HSP’ers zijn daarom ook gericht op de buitenwereld en minder met wat van binnen gebeurt. Gedachten, gevoelens en lichamelijke klachten worden vaak niet bewust ervaren en vaak ook zelfs weggestopt.                                                                    

Zintuigelijke prikkels kunnen een reactie geven op jouw lichaam, zoals een verhoogde hartslag, een versnelde ademhaling. Deze reacties kunnen verkeerd worden geïnterpreteerd door het denkproces. De niet- Sensitieve persoon zal proberen een verklaring voor deze lichamelijke verschijnselen te vinden en er zich over het algemeen niet zo druk over maken.                                                                                                

Een Hoogsensitief persoon zal zich afvragen wat er met hem aan de hand is. Vervolgens komt er een denkproces op gang en zal hij wellicht de schuld bij zichzelf zoeken. Terwijl er geen sprake is van schuld. Een Hoogsensitief persoon is gevoeliger en kan sneller overprikkeld raken. Dit kan zorgen voor een vicieuze cirkel en leiden tot stress, lichamelijke, maar ook geestelijke klachten.              

Kijk eens naar de positieve dingen, die prikkels jou brengen. De smaak van een heerlijk toetje of de warmte van de zon op je huid. Maar ook je oog voor detail of oplettendheid, die anderen vaak minder hebben.

Het nut van prikkels is dat je leert luisteren naar wat je Hoogsensitiviteit je te vertellen heeft. Waarom wordt de harde muziek van de buren op dit moment jou net teveel? Vaak weet jij heel goed wat je nodig hebt op zo’n moment. Vertrouw op dit weten. Om je een beetje te helpen, heb ik een mp3 toegevoegd, die je kan helpen bewuster te maken van jouw prikkels.         

Prikkel bewustzijnsoefening

                                                        

                                                                                                                     

 

Please like & share:
Het nut van prikkels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.